galleria U
Victor Vasarely
16.5. - 30.6.2008
Avajaiset: 16.5. klo 18, avajaissanat taidehistorioitsija József Sárkány. Tervetuloa!
Victor Vasarely (Győző Vásárhelyi, 1906-1997) syntyi Etelä-Unkarissa Pécsissä vuonna 1906 mutta asui Ranskassa vuodesta 1930 lähtien. Hän on jäänyt taidehistoriaan op-taiteen luojana, joka on saanut innostuneita seuraajia ympäri maailmaa.
Galleria U:n näyttelyyn on valittu serigrafiikkaa Vasarelyn vuonna 1969 Pécsin Janus Pannonius -museolle lahjoittamasta kokoelmasta, josta sai alkunsa vuonna 1976 perustettu Vasarely-museo. Kokoelma antaa yleiskuvan Vasarelyn tuotannon eri vaiheista. Mukana on hänen tunnusmerkikseen muodostunut seepramotiivi, mustavalkoisia rinnakkaisista viivoista ja shakkiruuduista muodostuvia op-taidetta edustavia kuvia sekä myöhäisempiä ja rakenteeltaan monimutkaisempia värillisiä variaatioita geometrisista kuvioista.
Serigrafiikka on oleellinen osa Vasarelyn tuotannosta. Hän oli sosiaalisesti herkkävaistoisena taiteilijana sitä mieltä, että taiteen ei tarvitse merkitä vain harvoille ja valituille tarkoitettuja uniikkeja ja kalliita teoksia vaan ainutlaatuista esteettistä laatua, josta mahdollisimman monen pitäisi päästä nauttimaan. Demokratisoidakseen taidetta ja sen saatavuutta hän kehitti tietokoneohjelmia, joilla saattoi mallintaa väri- ja muotoanalyysilleen perustuvia kompositioitansa. Lisäksi hän kehitti tekniikan grafiikan ja pienoisveistosten monistamiseksi edulliseen hintaan. Saamistaan tuloista hän teki lahjoituksia museoiden ja säätiöiden perustamiseksi: Pécsin lisäksi hän perusti Vasarely-museon Gordes’n vanhaan linnaan vuonna 1970 ja säätiön Aix-en-Provence’iin vuonna 1976.
Vasarely piti tärkeänä taideteosten viemistä suljetuista museoista julkiseen tilaan. Hänen monumentaalisia seinämaalauksiaan ja muita teoksiaan voi tavata eri puolilla maailmaa sijaitsevissa ulko- ja sisätiloissa (Pariisissa, Caracasissa, Bochumissa, Mexicossa, Luxemburgissa jne). Hän taisteli myös maalaustaiteen suosituimmuutta vastaan käyttämällä tuotannossaan kaikkia mahdollisia uusia tekniikoita ja erilaisia materiaaleja, esimerkiksi terästä, keramiikkaa, alumiinia ja lasia. Vasarely oli kiintynyt myös seinätekstiileihin, mihin vaikutti luultavasti hänen vaimonsa Claire, joka oli tekstiilitaiteilija. Monien taiteenystävien mielestä Vasarelyn huipputeokset ovatkin juuri Aubossonin manufaktuurissa kudotut jättiläismäiset seinävaatteet, joista erityisen mieleenpainuvia ovat ne seeprakuvioiset.
valokuva: István Füzi