Unkarilaista elokuvaa muualla

Elokuva Turussa su 4.3.2007: Koiran yölaulu – Kutya éji dala

Koiran yölaulu - Kutya éji dala. Unkari, 1983. 129 min, englanninkielinen tekstitys.
Sunnuntaina 4.3.2007 klo 16.00
ML Media Liv Ab, Humalistonkatu 7A, 20100 Turku

 

Ohjaus: Gábor Bódy. Käsikirjoitus: Vilmos Csaplárin novellin Szociográfia pohjalta Gábor Bódy ja Sándor Erdélyi. Kuvaus: Johanna Heer. Leikkaus Anna Kornis ja Gábor Bódy. Musiikki: László Vidovszky, yhtyeet: Bizottság (Komitea) ja Vágtázó ha­lottkémek (Laukkaavat kuolemansyyn­tutkijat). Lavastus: Gábor Bachmann. Pääosis­sa: Gábor Bódy, András Fekete, János Dersi, Marietta Méhes, Attila Grandpierre.

"Koiran yölaulu on elokuvan kieltä uudistaneen kokeilijan filosofinen kokonais­näkemys merkityksenä kadottaneesta, kohti tuhoa kiitävästä maailmasta, vavahdutta­va seos kaunista, kirkasta lyyrisyyttä ja karkeaa, räkäistä kaaosta. Tässä Bódyn viimeiseksi pitkäksi elokuvaksi jäänees­sä filmissä yhdistyy monia ohjaajan tuotannon keskeisiä teemoja. Ku­vauksessa puolestaan yhdistellään 8 mm:n kotielokuvaa ja videota 35 mm:n elokuvaukseen." (Marjatta Manni-Hämäläinen)

"Elokuvan kaoottisen pinnan alla piilee huoli nykyihmisen henkisestä tilasta. Koiran yölaulu on palapeli, jonka kaikkien osasten ei ole tarkoitettukaan sopivan yhteen. Body itse on viitannut mallina keskiaikaiseen alttaritauluun allegorisine henkilöhahmoineen. (…) Bódylle uuden aallon ääni ja vimma on kosmisen yhteyden etsimistä, kaivautumista nykykulttuurin keinotekoisuuden ja valheellisuuden läpi, ihmisen yölaulua täysikuulle. "Tämä tuhatvuotinen maa on tullut lähetysalueeksi", julistaa Bodyn pappi. Kuitenkaan hänellä, sen paremmin kuin Bódyllakaan, ei tunnu olevan pelastavaa sanaa. Maailma on käynyt absurdiksi, mutta samalla jotenkin liikuttavaksi. Sen kansoittavat rikkonaiset, neuvottomat ihmiset, joilla pohjimmiltaan on hyvä sydän. Juuri tästä läheltä nähdystä ihmiskuvista, tulvii lämpö Koiran yölaulun kulttuuripessimismin keskelle." Erkki Huhtamo: Gábor Bódy -toinen silmäys (SETS, 1987)

Järj. Kinokopla (Turun ylioppilaskunnan elokuvakerho) ja UKTK
Linkki: http://org.utu.fi/tyyala/kinokopla/Kinokopla-ohjelmistosivu.html


Sivuston suunnittelu ja toteutus: Laurea-ammattikorkeakoulun verkkoviestintäprojekti 2005-2006