galleria U

József Gaálin maalauksia ja veistoksia 4.5.-29.6.2007

 

Idol 1988

Taidemaalari ja kuvanveistäjä József Gaálin luomukset tuovat mieleen irlantilaisen runoilijan, William Butler Yeatsin säkeet "Terrible beauty was born” eli "kauhea kauneus on syntynyt”. Gaálin taiteen monikulttisissa labyrinteissä asustaa omituisia pieniä gnoomeja, kääpiöitä, naamiokasvoisia hahmoja ja groteskeja demoneja. Taiteilijan omien sanojen mukaan ne „suojelevat meitä todellisuudelta verhon tavoin ja estävät näkemästä niiden takana olevaa tuntematonta kauhua”. Gaálin taiteessa toistuu vanha kulttuurihistoriallinen motiivi, naamion moninainen käyttö. Naamionkaltaiset, nahanpaloilla reunustetut kasvot, veistetyt päät eivät ole naamioita vaan omat kasvomme, itsetuntemuksen tuskallisten tilojen, elävältä leikkelemisen armottoman rituaalin muistomerkki. 

József Gaál on syntynyt vuonna 1960 Tonavan varrella, Tahitótfalussa.  Hän valmistui vuonna 1983 Unkarin kuvataidekorkeakoulusta Budapestistä ja on vuodesta 1993 toiminut samaisen oppilaitoksen maalausosaston dosenttina.  Gaálilla on ollut lukuisia näyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hänen ensimmäinen merkittävä esittäytymisensä ulkomailla tapahtui Sevillan maailmannäyttelyssä vuonna 1992. Viime vuosien tärkeimmistä näyttelyistä mainittakoon Irlannissa pidetty kokoelmanäyttely, joka järjestettiin Euroopan kulttuuripääkaupungissa Corkissa vuonna 2005.

Nyt esillä oleva näyttely on koottu Gaálin 1980-luvun lopulla maalamista töistä, muutama vuosi sitten riisipaperille tehdyistä ja kymmenen vuoden kuluessa tehdystä nahkapäiden sarjasta. 

Marsyas

Sivuston suunnittelu ja toteutus: Laurea-ammattikorkeakoulun verkkoviestintäprojekti 2005-2006