Tilojen suunnittelu ja toteutus
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen uudet tilat valmistuvat vuonna 2002. Tilaajana toimi Unkarin valtio ja suunnittelijoina toimivat pääsuunnittelija Planet Design Oy:sta (nykyisin Pure Design Oy:sta ) sisustusarkkitehti Esa Vesmanen ja avustajana arkkitehti Sari Lehtonen. Rakentajakonsulttina toimi KJ-Case Oy ja rakentajana Kenno Oy. Kiintokalusteet toimitti Rintala Mobel Oy.
Suunnittelun laajuus
Sisustussuunnittelua varten tilaa oli 500 m2. Suunnittelun kohteina olivat lisäksi julkisivun muutostyö ja valaistussuunnittelu. Kiinto- ja irtokalustesuunnittelussa tuli suunnitella vastaanoton ja gallerian kalusteet, keittiökalusteet ja kirjasto. Keskuksen uuden logon suunnittelusta vastasivat kuvataiteilija Hilda Kozári ja sisustusarkkitehti Esa Vesmanen.
Suunnittelun lähtökohdat
Valo, varjo, läpinäkyvyys ja heijastuminen yhdistettynä liikkeeseen unkarilaisen Moholy-Nagyn veistoksissa olivat suunnittelun lähtökohtana. Sisustusarkkitehti Esa Vesmanen halusi luoda tila-aika keskuksen, joka toimisi nykyaikaisena, avoimena ja kaupunkiin yhdistyvänä valonlähteenä. Tiloissa yhdistyivät unkarilainen avantgarde, Budapestin moni-ilmeinen arkkitehtuuri ja unkarilaiset maut ja värit.
Keskuksen tila- ja kalustesuunnittelu
Vastaanotto suunniteltiin avoimeksi ja kutsuvaksi tilaksi, joka jatkuu galleriasta, Puutarhakadun suuntaisen käytävän kautta syvemmälle rakennukseen, jossa sijaitsevat rauhallisemmat toimisto- kirjasto- ja neuvottelutilat. Lattiasta tehtiin tumma, kiiltävä mosaiikkibetonilaattalattia. Väliseinissä on käytetty paljon lasia. Muita materiaaleja toimistoissa ovat öljytty tammilauta lattiassa ja hiekkapuhallettu ja lakattu betoni toimistotilojen katoissa. Seinissä on käytetty kirkkaita tehostevärejä.
Keinovalaistukseen on kiinnitetty paljon huomiota gallerian lisäksi kaikissa muissakin tiloissa. Tavoitteena oli luoda päivänvaloa muistuttava valaistus, jossa osa valosta heijastuu aina katon kautta.
Keskuksen uudet kiintokalusteet ovat minimalistisia tammen ja lasin yhdistelmiä. Ne noudattavat tilojen kulmikkaita muotoja, jättävät tilaa taiteelle eivätkä korosta itseään.