Tervetuloa Unkarin kulttuuriviikoille

Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja voi tuntea itsensä etuoikeutetuksi: hän saa tehdä unkarilaista kulttuuria tunnetuksi asiantuntevien kulttuurinystävien kanssa. Lisäksi erinomaiset musiikkipedagogit, kulttuurihistorioitsijat, taiteilijat ja tutkijat ovat jo lähes vuosisadan ajan rakentaneet siltaa, joka yhdistää suomalaisen ja unkarilaisen kulttuurin. Tuota siltaa UKTK on leventänyt vuodesta 1980, perustamisestaan lähtien.

Pian on kulunut kymmenen vuotta ensimmäisestä UKTK:n järjestämästä Unkarin kulttuuriviikosta. Viikkojen tarjonta on vuosi vuodelta monipuolistunut. Rohkaistuneina tähänastisesta menestyksestä ja innostuneesta vastaanotosta Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kemissä, Oulussa, Kajaanissa, Riihimäellä ja Rovaniemellä tuomme tapahtuman tällä kertaa Helsinkiin.

Tarjoamme jännittäviä, ajatuksia herättäviä teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä henkisten seikkailujen etsijöille, ainutlaatuisia musiikkielämyksiä klassisen musiikin ja jazzin ystäville, unkarilaisen nykyelokuvan parhaita paloja kaikenikäisille katsojille, nukketeatteria ja taidetyöpajoja lapsille, valoinstallaation huikeaa katseltavaa kaipaaville, esitelmiä kirjallisuudesta, historiasta, taloudesta ja turismista uusia tietoja ja ajattelemisen aihetta haluaville.

Unkari on näkyvästi esillä Helsingissä näiden kahden viikon aikana. Toivon mukaan myös jatkossa. Luvassa on paljon sellaista ohjelmaa, joka todennäköisesti puhuttelee ennen kaikkea nuoria – tai niitä, jotka ovat ainakin sielultaan nuoria. Näin kulttuuriviikkojen vaikutus kantaa kauas.

Kiitokset Helsingin kaupungin johdolle ja yhteistyökumppaneillemme avustanne tämän kulttuurimme kirjoa esittelevän tapahtumasarjan järjestämisessä. Ja kiitos teille, hyvät vierailijat, katsojat ja kuuntelijat, että osallistutte näihin tapahtumiin ja autatte kulttuuria elämään eteenpäin.

Éva Pap
Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskuksen johtaja